Redacción. -
O sábado 1 de Decembro, e ata o 10 de xaneiro, Luis Melón Arroyo volve á galería "La doce", en Boiro, a presentar "Receitario para unha traxedia".
"Receitario para unha traxedia" é un traballo de investigación "artística culinaria". O artista leonés realizará unha performance na que dará a probar aos asistentes unha das receitas.
Luis Melón Arroyo entra no mundo da gastronomía coma un xeito novo de contar historias. El mesmo recoñece tomar como punto de partida a reflexión de Ferrán Adriá recollida nos mandamentos de "El Bulli", un manifesto da cociña contemporánea, facendo fincapé no primeiro punto do mesmo: "A cociña é unha linguaxe mediante a cal pódese expresar harmonía, creatividade, felicidade, beleza, poesía, complexidade, maxia, humor, provocación".
Desde este punto de partida, Luis Melón realiza "receitario para unha traxedia" cimentada en catro alicerces básicos: a investigación, a gastronomía, a obra plástica e o libro de artista.
Trátase dun percorrido no tempo que, aglutinando fitos, receitas, obra plástica e performance, crea un fío narrativo dunha época escura do século XX en España e cupón, ao mesmo tempo, unha reflexión sobre a Guerra Civil, o franquismo, a Transición e a sociedade española.
Pódese falar, sen dúbida, dun compendio de diferentes receitas gastronómicas máis ou menos realistas, pois así como algunhas son receitas reais, como as linguas de gato ou a tortilla de pataca sen ovo e sen pataca, outras foron modificadas, ben para darlles un contido crítico, como o leite frito, ou ben para adaptalas aos gustos actuais como é o caso dos nuggets de rata.
Este percorrido gastronómico lévanos por diferentes episodios que empezan cunha última cea da xeración do 27 no ano 1936 e a Guerra Civil, terminando no ano 1977 coa Matanza de Atocha xusto antes da chegada da democracia.
Cada un dos capítulos deste compendio gastronómico estrutúrase da seguinte maneira: Unha receita creada, rescatada ou transformada do receitario popular, un cartel sobre a mesma, un texto explicativo e ocasionalmente unha performance culinaria. Así cada receita funciona de xeito individual coma peza artística e, en conxunto, como receitario ou libro de artista.
Avd Constitucion nº12, Bajo
15930 Boiro
0 comentários :
Danos a túa opinión