Helena Villar Janeiro.- Nunha
entrevista gastronómica pregúntanme a que sabe Galicia, e eu respondo coa
sensación que aínda levaba na boca: “A peixe”. Os do mar son sabores moi
presentes porque vivo cabo del e me gustan os seus froitos. Pero a resposta
podía valerse da memoria, ser outra e tamén sería certa. O país ten moitísimos
gustos. Galicia é unha festa culinaria e sería unha mágoa que a sabedoría
gastronómica popular fose substituída
por pratos invasores. Pizzas, churrascos e paellas non superan a exquisitez das
nosas comidas tradicionais.
Temos
unha cociña estacional de calidade, nas montañas e nas chairas. Aí, Galicia
sabe a carne fresca ou á salgada dos cortes do porco e os seus procesos. E
tamén a cimos amargos, ou grelos, que dicían mouriscos e non sei se cultivan,
porque o abandono do autóctono fai xa que as leitugas, as peras, as mazás e ata
as patacas sexan todas idénticas, mercadas en calquera establecemento. E sabe a
pan de verdade, onde coidan este vello pracer. Tamén é estacional nas ribeiras,
con troitas, lampreas e anguías, xoubas ou sardiñas, fóra ou dentro dunha
empanada, e os mariscos cando engordan, por citar unha mostra mariñeira. A
terra produce o que mellor lle fai ao noso corpo en cada lugar e en cada tempo.
Son os principios do ying e o yang, que tamén aquí teñen sentido aínda
sen os coñecer. Temporalidade e territorialidade conforman a dieta máis
concorde co equilibrio dos habitantes, aínda que hoxe os mercados nos invadan
con produtos importados e fóra de tempada.
Porque
Galicia ten sabores de memoria. A cociña familiar está no pouso da xeografía
sentimental e os sabores transportan ás paisaxes. Para quen vive lonxe do país,
Galicia sabe a gloria. E a gloria, en non poucas ocasións, está representada
polo lacón, as empanadas e o polbo á feira, ese cefalópodo que nos xungue co
territorio, e entre nós, como os vencellos aos feixes.
0 comentários :
Danos a túa opinión