Manuel París.- O
restaurante compostelán Mesón de Lázaro acollerá
o vindeiro xoves 30 de xuño a presentación do libro De camiños, viaxeiros e caminantes (Vigo, Editorial Galaxia, 2016),
de Santiago Lamas e Alfonso Mato. Este último será o protagonista das Noite(s)
Xove(s), un evento no que diserta un
convidado de prestixio sobre cultura e actualidade informativa, cun produto
gastronómico de tempada como desculpa para a xuntanza e mailo posterior debate. O prezo do menú, elaborado especialmente para
a ocasión, é de vinte euros.
Esta “maridaxe de gastronomía e cultura”, así calificada por
Pepe Mata, propietario do Mesón de Lázaro, está coordinada polos xornalistas
Moncho Paz e Fermín Galindo, e nesta ocasión contará coa presenza do escritor e
filósofo Antón Baamonde, que será o encargado de presentar a Alfonso Mato e
contextualizar a época histórica do primeiro terzo do século XX.
Alfonso
Mato (Ribadavia, 1956) é historiador e documentalista. Traballou no Instituto
Galego de Información, baixo a dirección de Isaac Díaz Pardo e actualmente
colabora en varios proxectos da sección de Ciencias do Consello da Cultura
Galega. É autor de diversas publicacións sobre a historia cultural galega do
primeiro terzo do século XX, como O
Seminario de estudos Galegos (2001) e a edición do libro Ánxel Casal: un editor para un país:
Catálogos de Lar e Nós (2007).
En
xullo de 1927, Vicente Risco, Ramón Otero Pedrayo e Ben-Cho-Shey camiñaron
dende Ourense a Santo André de Teixido, no cabo do mundo. En De camiños, viaxeiros e caminantes, galardoado
co premio de ensaio Ramón Piñeiro 2015, os autores desenvolven unha reflexión
suxerente sobre o significado cultural das viaxes, sobre a relación entre camiño
e literatura, movemento e lectura. E tamén sobre os peregrinos, paseantes,
guías de viaxe, turistas e vagabundos literarios, ademáis das actuais e,
nalgúns casos, perversas formas de camiñar. Desde a actualidade, o libro
dialoga coa Galicia de comezos do século XX mediante un estilo aberto e rico,
seguindo o ronsel do ensaio e da digresión e da digresión que descubriu e
practicou con singular brillantez Michel de Montaigne.
0 comentários :
Danos a túa opinión